Kritiseres av sine egne
En av Norges mest kjente venstremenn, Thomas Hylland Eriksen, etterlyser et tydeligere Venstre. Han har 19. plass på Oslo Venstres valgliste til høstens stortingsvalget, men synes det i dag er for liten vilje til å representere en alternativ politikk. Partiet har ifølge Hylland Eriksen ofret for mange viktige saker mens de har sitttet i regjeringen.
– Det beste for Venstre nå ville vært hvis det ble regjeringsskifte til høsten, sier Hylland Eriksen, som er professor ved Universitet i Oslo, til Klassekampen.
– Det var en stor tabbe at man forpliktet seg til samarbeidet med Høyre og Kristelig Folkeparti. Man skulle heller forblitt uavhengige. Da jeg begynte i partiet var Venstre det partiet som hadde den klareste grønne profilen. I dag er den utydeligere, sier Hylland Eriksen.
– For utydelig
Hylland Eriksen mener også partiet i regjering har vært for utydelige på sentrale verdispørsmål som menneskerettigheter.
– Venstre har vært altfor opptatt av å spille på lag med koalisjonspartnere. Resultatet har vært at Venstre har vært med i en regjering som har vært veldig USA-vennlige og gammeldagskristen, sier Hylland Eriksen.
Han mener Sosialistisk Venstreparti er det partiet som ligger nærmest Venstre.
– Jeg synes det er tøysete å presentere Venstre som et sentrumsalternativ. I mitt verdensbilde er det SV som har en politikk som ligner mest på Venstres, mens Høyre og Arbeiderpartiet ligner mer på hverandre enn Venstre og Høyre, sier Hylland Eriksen.
Han synes det ville vært svært synd hvis Venstre forsvant fra norsk politikk.
– I dag finnes det ikke noe annet parti som representerer den liberale tenkningen. I Høyre er den nesten helt borte og SV er veldig pragmatiske, sier Hylland Eriksen.
Verdispørsmål
På landsmøtet vil Unge Venstre framme krav om at man må få gjennomslag for flere av Venstres verdisaker hvis partiet skal forsette i regjeringen. De har tre hovedsaker: Skille stat og kirke i løpet av neste stortingsperiode Flere rettigheter til homofile Snuoperasjon i innvandringspolitikken– Spesielt når det gjelder innvandringspolitikken er det et absolutt krav at det blir gjort endringer, sier leder i Unge Venstre, Lars-Henrik Michelsen, til Klassekampen.
– Må bli tydeligere
Michelsen mener at dagens partiledelse er for lite tydelig i sentrale verdispørsmål.
– I regjering har ikke partiledelsen framstått som særlig radikale og liberal. For eksempel har man latt Høyre sette premissene i innvandringspolitikken. Dette er uholdbart. Ledelsen må bli tydeligere, sier Michelsen. Han mener at man må tørre å stå sterkere på sine kjernesaker.
– De må tørre å være tydeligere i debattene. Det må være noen verdisaker som er tunge og vanskelig og som vi ikke gir oss på, sier Michelsen.
Han mener de to andre partiene har fått for stort gjennomslag i partiet.
– Vi må igjen bli et viktig verdiparti som tør å fronte de viktigste sosialliberale verdiene. Det er den største utfordringen, avslutter Michelsen.
– Mer ideologisk ledelse!
Ole Jacob Sending, som sitter i Venstres programkomite og er på Oslo Venstres stortingsliste, mener at partiet trenger en ledelse som er tydeligere ideologiske. Til daglig jobber Sending som forsker ved Norsk Utenrikspolitikk Institutt.
– Det er ikke partiets politikk det er noe galt med, men ledelsens kommunikasjonsstrategi. I dag kommuniserer de ikke det sosialliberale venstre. Profileringen av statsrådene går på bekostning av profilering av partiet, sier Sending.
Han mener at partileder Lars Sponheim profilere seg for svakt ideologisk.
– I dag profilere han seg mer som en landbruksminister enn som en sosialliberalleder for Venstre, sier Sending.
– Mer rendyrket sosialliberalt!
– Vi må jobbe for å få et mer rendyrket sosialliberalt parti. Dette er vanskelig og tar tid, men på lengre sikt vil vi tjene på det, sier Sending. Han er enig i Hylland Eriksen påstand om at SV er nærme Venstre.
– Jeg ser at det er store likeheter mellom Venstres politikk og SVs politikk. Det er fokus på like muligheter og vi er enige i flere klassiske liberale spørsmålet. Det er store forskjeller i den økonomisk politikken, men kan vel også diskutere hvor stor forskjellen er der, sier Sending.
Han håper nå at man kan få en større prinsipiell diskusjon i partiet.
Gunnar Thorenfeldt