Internasjonal solidaritet starter her
I sitt innlegg den 11. mai skaper Svein Arne Lie inntrykk av at det er et motsetningsforhold mellom kampen for nasjonale rettigheter og kampen for internasjonal solidaritet. Han skiller mellom velferd i vest og velferd i øst. Begge disse skillelinjene er falske.
For å henge med i utviklingen av EU, må fagforeningene svare med noe annet enn nasjonale merkelapper når kapitalen utfordrer deres arbeiderrettigheter og velferd. For det andre må fagbevegelsens organisasjon og politiske mål sette internasjonal solidaritet øverst på dagsorden, skriver Lie.
Det mest problematiske med argumentasjonen til Svenn Arne Lie er likevel inntrykket han skaper (bevisst eller ubevisst) om at når norske fagbevegelser slåss for rettigheter i Norge er det usolidarisk. Lie setter opp et kunstig motsetningsforhold mellom det han kaller «nasjonal merking» og arbeid for «internasjonal solidaritet». Det er vanskelig å skjønne hva Lie mener med nasjonal merking av arbeiderrettigheter og velferd. Han har bare gitt ett eneste konkret eksempel, nemlig kravet om overgangsordninger i forbindelse med EUs utvidelse mot øst. Han skaper dermed et inntrykk av at det er galt av fagbevegelsen i Vest-Europa å slåss for å bevare de rettighetene det har tatt tiår å få gjennomslag for - rettigheter som normal arbeidstid, faste fridager og rett til sykepenger, en arbeidsledighetstrygd det går an å leve av og ikke minst en relativt sett god velferdsstat. Jeg kan ikke skjønne hvordan vi kan slåss for at andre skal oppnå slike rettigheter, hvis vi ikke samtidig er opptatt av å kjempe for dem på hjemmebane.
I EU-debatten blir nei-siden beskyldt for å være egoistisk og lite villig til å dele den norske rikdommen med andre. Arbeid for å sikre rettigheter som ivaretar velferd og arbeid for folk i Norge blir nærmest fremstilt som suspekt og litt småbrunt. Det er en kortslutning å tro at det er et motsetningsforhold mellom velferd i vest og velferd i øst. Dårlig velferd i Vest-Europa vil være en trussel mot velferd i øst, akkurat på samme måte som dårlige ordninger i øst setter velferden i vest under press. Slik jeg ser det er en sterk nasjonal fagbevegelse en forutsetning for å kunne opprettholde rettigheter og velferd i vest. Og en ting er sikkert: Hvis vi ikke klarer å forsvare lønn, velferd og arbeidsvilkår i vest vil det bli vanskeligere å oppnå rettigheter i øst. Da vil det verken være grunnlag for å kreve rettigheter eller noen grunn for kapitalkreftene å innføre dem.
Lie kritiserer arbeiderbevegelsen i Vest-Europa for å være for passive i EU. De er mer opptatt av nasjonal merking fremfor internasjonal solidaritet i EU, skriver Lie. Men det er lett å vedta internasjonal solidaritet, og det er lett å være enige om at vi trenger en sterkere fagbevegelse i EU for å demme opp for den ekstreme markedsliberalismen. Problemet med dette resonnementet er at EUs politiske rammeverk direkte motvirker dette.
Hilde Larsen