Ber SV holde kraft på land

KRAFTKARER: Kim Olav Johansen, leder i EL og IT Forbundet Trøndelag, og klubbleder Eystein Garberg i Elektroarbeidernes Fagforening Trøndelag, ber SV la være å sende krafta til havs.

OPPROP: Tillitsvalgte i EL og IT Forbundet advarer SV mot å gå inn for å elektrifisere oljeplattformer med kraft fra land.

– Elektrifisering av sokkelen med kraft fra land kan ødelegge sjansene for en grønn industrireising i Norge, sier Kim Olav Johansen, leder for EL og IT Forbundet i Trøndelag.

Han har, sammen med fylkeslederne i Oslo og Akershus, og Rogaland, samt ledere i åtte fagforeninger, underskrevet et opprop hvor de ber SV si nei til å elektrifisere sokkelen med kraft fra land.

Det er intern uenighet om spørsmålet før SVs landsmøte som starter fredag.

Krevede klimatiltak

Fram mot 2030 planlegger oljenæringen å elektrifisere store deler av sokkelen. Det vil kutte store klimagassutslipp og gi reinere oljeproduksjon, men vil kreve mye kraft.

Oljas kraftbehov vil øke med 12 til 17 TWh det neste tiåret. Til sammenligning er det norske kraftoverskuddet på mellom 15 og 20 TWh i året.

Olja er ikke aleine om å trenge kraft. Nye industrisatsinger som hydrogenproduksjon, batterifabrikker og CO2-rensing er alle avhengige av tilgang på store mengder billig rein kraft. Det samme er eksisterende prosessindustri, som i dag står for omtrent 30 prosent av Norges kraftforbruk.

– En grønn, norsk industrireisning er avhengig av tilgang på billig, rein kraft. Da er det veldig uklokt å sende den krafta til havs, sier Johansen.

Han mener klimaet på lang sikt vil komme tapende ut, hvis krafta til elektrifisering hentes fra land.

De tillitsvalgte mener eventuell elektrifisering av sokkelen bare kan skje med annen kraftproduksjon, for eksempel havvind.

Enig i mye

Torgeir Knag Fylkesnes, nestleder i SV, deler bekymringen til fagforeningene.

– Vi tenker ganske likt. Krafta trengs på land. Vårt mål er at sokkelen hovedsakelig skal elektrifiseres med havvind, sier Fylkesnes.

– Både regjeringen og eksperter mener det er urealistisk med stor kraftproduksjon fra havvind før etter 2030. Selger du et luftslott her?

«En grønn, norsk industrireisning er avhengig av tilgang på billig, rein kraft. Da er det veldig uklokt å sende den krafta til havs»

KIM OLAV JOHANSEN, LEDER FOR EL OG IT FORBUNDET I TRØNDELAG.

– Det er ingen tvil om at det kommer til å bli et tøft løp å elektrifisere sokkelen uten å tømme landet for kraft. Men det må vi få til hvis vi skal nå klimamålene for 2030, sier Fylkesnes.

Han er sterkt kritisk til at den sittende regjeringen ikke har kommet lenger i å legge til rette for havvindsatsing. Nå mener han kraftig lut må til for å lykkes.

– Et konkret grep vi ønsker oss er å vri det ekstremt lukrative oljeskattregimet fra fossil til fornybar industri. Da kan mye skje fort, sier Fylkesnes.

Oljeskattregimet innebærer at staten dekker 78 prosent av utgiftene ved lete -og oppstartskostnader på prosjekter. Selskapene begynner først å betale skatt når inntektene overstiger utgiftene.