Du kan bla til neste sideBla med piltastene

Det er synd at den norske ulla i så liten grad nyttes her den produseres.

Fjellets slåttekar

ULL ER GULL: Norsk ull er en flott og kortreist ressurs, skriver Kathrine Kinn – men sauebøndene er heldige om de går i null etter å ha betalt klipperne. Her sauer på beite i Hattfjelldal i Nordland. FOTO: OLE MAGNUS RAPP

Utenfor sauefjøset kan en kjenne et drag av vår i lufta. Innenfor fjøsets fire vegger kan man høre en jevn during fra to klippemaskiner i full sving. Endelig skal sauene få av seg vinterfrakken, eller vårulla, som vi sauebønder sier. De to faste klipperne våre står bøyd over hver sin sau. Det er viktig å få sauene klippet før lamming. Aller helst burde de vært klippet sju-åtte uker før lamminga, men i mangel på utenlandske klippere under pandemien, er de lokale mer enn fullbooka.

Stefan Sundström, Anna Blix, Kathrine Kinn, Frans-Jan Parmentier og Anne Sverdrup-Thygeson skriver om natur, miljø og landbruk i Klassekampen hver fredag.