Du kan bla til neste sideBla med piltastene

Unge Venstre presser på for gå i regjering med Frp allerede etter neste års valg:

Vil ha Venstre i regjering

SØKER MAKT: Unge Venstre-leder Tord Hustveit forventer at spørsmålet om regjeringsdeltakelse vil bli diskutert på helgas landsmøte, om enn i uformelle fora. foto: Erlend Aas, NTB Scanpix

VILLIG: Et godt lokalvalg er nok til at Venstre kan gå inn i den blåblå regjeringen. Unge Venstres leder mener gjennomslag er viktigere enn navnet på regjeringspartnerne.

– Hvis Venstre til høsten gjør et godt lokalvalg og får større tyngde, kan vi gå i regjering da, sier Unge Venstre-leder Tord Hustveit.

Partileder Trine Skei Grande listet opp Venstres seire i samarbeidet med den blåblå regjeringen da hun i går åpnet partiets landsmøte på Fornebu.

Men Hustveit mener partiet kan få enda større gjennomslag ved å gå inn i regjering med Høyre og Frp.

– Jeg tror vi skal vente til etter lokalvalget neste år, men da kan det være aktuelt. Et godt lokalvalg kan være dytten vi trenger for å få enda større gjennomslag i forhandlinger med Høyre og Frp.

Frp-skepsisen som forsvant

Grande uttalte til VG tidligere i uka at Venstre må vokse for å kunne gå i regjering med Høyre og Frp. Fram til valget i 2009 hadde Venstre som prinsipp at partiet ikke ville støtte en regjering der Frp inngikk.

– Er du ikke skeptisk til å regjere med Frp, Hustveit?

– Om vi skal sitte i regjering eller i opposisjon avgjøres av hva som gir oss størst gjennomslag, ikke av navnet på regjeringspartnerne, sier han.

– Hva skal til for at Venstre sier ja til å gå i regjering?

– Får vi mer gjennomslag for å spre makt nedover i samfunnet og å løse klimakrisa, bør vi gå i regjering. Dersom Høyre og Frp ser at de trenger oss innenfor regjeringskontorene for å sikre nytt flertall i 2017, og vi få mye igjen på disse punktene, kan regjering være det rette stedet for oss.

Vil presse fra høyre

Unge Venstre-lederen forventer at spørsmålet om regjeringsdeltakelse vil bli diskutert på helgas landsmøte, om enn i uformelle fora.

– Det blir ingen diskusjon om regjeringsdeltakelse i landsmøtesalen. Men det blir nok en del debatt om det på nachspielet, sier han lurt.

Blant temaene som ventes å bli diskutert heftig på årets landsmøte er Unge Venstres forslag om å kutte i sykelønna og senke skattene for å møte framtidas velferdsutfordringer.

Hustveit ønsker å redusere sykelønna fra dagens nivå på 100 prosent til 80 prosent.

– Det offentlige forbruket er doblet siden 1970-tallet, samtidig som vi har halvert offentlige investeringer. Vi vil snu dette, og mener et kutt i sykelønn er en del av løsningen, sier han.

– Deres forslag er så kontroversielt at selv ikke Frp- og Høyre-regjeringen vil ta i det. Er det ikke spesielt at dere vil presse regjeringen fra høyre?

– Det er helt naturlig for Venstre som frihetsparti å arbeide for det. Vi vil ikke begrense friheten for neste generasjon. Veldig mange politikere vil redusere sykelønna, men vil ikke si det høyt. Vi tror det er mye bedre enn å bli tvunget til å kutte i velferdstilbudet til de svakeste noen år fram i tid.

– Men er ikke de syke de svakeste?

– Det blir for enkelt. Sykelønn betales kun til folk som har jobb. Det er faktisk en del som ikke har den rettigheten.

Venstres nestleder Terje Breivik har ledet komiteen som forbereder sakene for landsmøtet. Han viser til at forslaget om sykelønnskutt er en dissens fra ungdomspartiet.

– Vi hadde en tilsvarende debatt da vi skulle vedta partiprogrammet vårt i fjor, og da ble et liknende forslag avvist. Så gjenstår det å se hva som blir resultatet av debatten i år, sier han.

– Opplever du at ungdomspartiet presser dere til høyre?

– Det er jo bare bra at Unge Venstre skaper debatt ved å presse moderpartiet, men forslaget om sykelønnskutt har altså blitt nedstemt tidligere, sier han.

Av Lars Unar Størdal Vegstein og Simen Tallaksen