Frekkhetens nådegave må man kunne kalle det, når administrerende direktør i Norsk Eiendom, Tone Tellevik Dahl, nærmest driver utpressing av landets leietagere. Forslag til ny husleielov ble diskutert på Dagsnytt 18, og eiendomsbransjens interesseorganisasjon mener forslagene som skal styrke leietageres rettigheter vil gjøre situasjonen verre for nettopp leietagerne.
Argumentet til Tellevik Dahl er som følger: Lovforslaget vil gi utleiersiden økte kostnader, det vil bety færre profesjonelle utleiere og færre utleieboliger i markedet. Det igjen vil føre til økte priser og at det blir enda vanskeligere å skaffe seg leiebolig. Beskjeden til leietagere er klar: Ikke krev mer. Da blir dere hjemløse.
Utleiere og eiendomsbransjen har det siste året lykkes i å skape et inntrykk av at det ikke lønner seg å leie ut bolig. Mindre gunstig beskatning av sekundærboliger og høyere rente brukes som argument for at leieprisene «må» øke. Men selvsagt er det lønnsomt å leie ut bolig.
La oss ta et lite eksempel. For en 50 kvadrats leilighet i Oslo kan utleiere få minst 15.000 kroner i måneden. Etter vedlikeholdskostnader og skatt er betalt, vil huseier sitte igjen med omtrent 8000 kroner i måneden. Større næringsdrivende utleiere har høyere skattesats og vil sitte igjen med litt under 4000 kroner. Det er dette utleierne prøver å fremstille som ulønnsomt.
Kan de ikke regne?
Det kan de nok. Men i regnestykket til utleierne legger de til grunn at leieinntektene skal nedbetale utleieres høye boliglån.
«Kan de ikke regne?»
Men er det egentlig rimelig at leietagere skal betale for utleiers lån? Nei, det er ikke det.
De siste årenes renteoppgang har ikke gjort boligutleie ulønnsomt. Renteoppgangen har avslørt at boligspekulanter har spekulert i at leietagere skal betale for deres dyre lån, og når renten har økt, har det vist seg at det ikke alltid er mulig. De tok en sjanse og tapte.
Eller, tapte og tapte. Selv utleiere som har lavere leieinntekter enn utgifter, vil ofte gå i pluss. Prisstigningen i storbyene er ofte mer enn utgiftene utleierne har til lån.
At utleiere nå selger unna utleieboliger, viser først og fremst at et utleiemarked som i stor grad er avhengig av rask og høy profitt, er sårbart for svingninger i markedet. Verst er det for leietagerne.
Norsk Eiendom er en interesseorganisasjon for eiendomsbransjen. Likevel prøver de å fremstille seg selv som bekymret for leietagernes situasjon. Hadde Norsk Eiendom faktisk brydd seg om leietagere, hadde de jobbet for en utleiebransje som ikke opererer med så små marginer at de må selge så snart renten går opp. Istedenfor prøver de å presse leietagere til å holde kjeft.