Utvetydig dom

Det naturskjønne friluftsområdet Baneheia i Kristiansand er uløselig knyttet til det grufulle dobbeltdrapet på åtte år gamle Stine Sofie Sørstrønen og ti år gamle Lena Sløgedal Paulsen i 2000. To år etterpå ble Viggo Kristiansen og Jan Helge Andersen dømt for drapene i Agder lagmannsrett. Viggo Kristiansen har hele tida nektet straffskyld. I 2022 ble han frikjent i Borgarting lagmannsrett. Samme år ble Andersen siktet for drapet på Lena Sløgedal Paulsen.

Tirsdag kom dommen mot Jan Helge Andersen i Sør-Rogaland tingrett, og den er usedvanlig tydelig. Retten ser fullstendig bort fra forklaringen til Andersen om at det er Viggo Kristiansen som er hovedmannen bak ugjerningene. «Retten er sikker på at Jan Helge Andersen var aleine på åstedet. Retten er ikke i tvil om at det var han som drepte Lena etter at han hadde utsatt begge jentene for seksuelle overgrep», sa tingrettsdommer Tor Christian Carlsen under doms­avsigelsen. Jan Helge Andersen har tatt betenkningstid på om han vil anke, men dersom dommen blir stående, er den også «en knusende dom over både politiarbeidet og påtalemyndighetens arbeid i Baneheia-saken», som journalist Harald Stanghelle sa til NRK tidligere denne uka.

På sett og vis har det norske rettsvesenet nå tatt et oppgjør med feilene som ble begått i 2002. Samtidig kommer vi ikke bort fra at deler av bevisgrunnlaget som Sør-Rogaland tingrett baserer sin dom på, også var en del av rettssaken den gangen. Riktignok har nye DNA-­bevis opplyst saken ytterligere, men mobilbeviset er uendret. Teledataene som viste at Viggo Kristiansens telefon befant seg et annet sted da drapene ble begått, blir nå nærmest vektlagt som et utelukkelsesbevis. Da de samme teledataene ble lagt fram i 2002, valgte retten å se bort fra dette. Det er tankevekkende. Samtidig er tilliten til norske domstoler høy. En måling fra 2022 viser at 87 prosent av landets befolkning har svært høy tiltro til domstolene. Det er likevel en nedgang på tre prosentpoeng sammenliknet med året før. Derfor er det prisverdig at regjeringen i fjor satte ned et uavhengig utvalg som skal granske Baneheia-saken. Dette er et arbeid som vil være viktig for å opprettholde den allmenne tilliten til norsk rettsvesen.

Leder