I går skulle elever på videregående skole gjennomføre en heldigital avgangseksamen i norsk. På forhånd har lærerorganisasjoner advart og bedt om en plan B. Landslaget for norskundervisning har dessuten påpekt at alle ikke vil få vist alt de kan i en heldigital test, men i stedet vil bli opphengt i å holde styr på ulike faner på en liten skjerm. Protestene har vært til ingen nytte. Utdanningsdirektoratet har tviholdt på at heldigitalt er «universelt utformet», som vi får tro betyr at eksamensformen er best for alle – uavhengig av hva lærerne mener. Gårsdagens gjennomføring står uansett til stryk. Datatrøbbel uten reserveløsning førte til store forsinkelser og problemer, og i Møre og Romsdal ble eksamen avlyst.
Utdanningsdirektoratet er politisk ledelses utøvende organ i Skole-Norge, og det er også det som lager og gjennomfører skriftlig eksamen. Direktoratet skriver på sin nettside at «vi er pådriver for digitale løsninger». Da er det ikke til å undres over at lærernes protester avfeies. Det som er forunderlig, er at det ikke er større lydhørhet for lærernes perspektiver blant politikere i Arbeiderpartiet, som styrer sektoren. Skolen skal selvfølgelig bruke digitale verktøy der det er fornuftig og til hjelp, men digitalisering kan ikke være et mål i seg selv. At vi har ulik konsentrasjonsevne på skjerm og papir vet de fleste i dag. Derfor er det underlig at skolepolitikere og utdanningsbyråkrater fortsatt opptrer som digitaliseringsagenter uten forbehold.
Også da Arbeiderpartiets landsmøte nylig vedtok å skrote fraværsgrensa, ble innspillene fra lærerorganisasjonene avvist. Sentralstyremedlem i Utdanningsforbundet Thom Jambak skriver i Agenda magasin at «lærere og lektorer som er medlemmer i Utdanningsforbundet og arbeider i videregående skole er klinkende klare; fraværsgrensa må bestå». Han skriver at nærvær og oppmøte har tydelig sammenheng med helse, og at deltakelse ikke bare handler om å ha et individuelt vurderingsgrunnlag, men også er grunnlaget for skolens breie samfunnsmandat som gjør elevene til gagns mennesker. Der er spesielt at Ap går mot en samstemt lærerprofesjon. Partiet bør i stedet lytte til erfarne fjellfolk og snu i tide.