Den lange valgkampen

Samtidig som tusenvis av nordmenn slo ring om velferdsstaten på markeringer landet rundt 1. mai, trykket Norges største avis VG en forseggjort digital annonse med et dystert budskap. Annonsen så ut som en avisartikkel og svarte nedslående på spørsmål den selv stilte: «Kan vi forvente en bedre privatøkonomi snart?», sto det. «Foreløpig ser det blekt ut, uten lys i enden av tunnelen». Avsenderen er organisasjonen Aksjon for borgerlig valgseier, som arbeider iherdig for å få et regjeringsskifte. Målet er store skattekutt, blant annet å fjerne formuesskatten, lakseskatt og arbeidsgiveravgift. Samtidig legges ansvaret for høy prisvekst og høy rente på regjeringens oljepengebruk. Ideelt sett skal staten ha lite penger og «jobbskaperne» mange. Bare slik kan vi få lys i enden av tunnelen, later det til.

Aksjon for borgerlig valgseier mottar bidrag anonymt, så støtta organisasjonen har gitt til borgerlige partier, er på kant med loven. Partiloven sier at «politiske partier kan ikke motta bidrag dersom giverne er ukjente for partiet». Derfor har de fleste borgerlige partier takket nei og gitt pengene tilbake. Det har ikke Fremskrittspartiet gjort. I 2023 fikk Frp fem millioner kroner fra Aksjon for borgerlig valgseier. Partiet viser til at organisasjonen er registrert i Brønnøysundregistrene og at det er siste instans som skal telles som bidragsyter. Bidragene er altså teknisk sett lovlige, men i strid med lovens intensjon om åpenhet om politisk påvirkning. Modellen Aksjon for borgerlig valgseier har valgt, og som Norge enn så lenge aksepterer, åpner også opp for at utenlandske aktører kan påvirke valg uten at vi får vite det.

Annonsen viser at mobiliseringen for regjeringsskifte og mot omfordelende skatter er i full gang, over ett år før neste stortingsvalg. I en tid med økende ulikhet og enorme fortjenester for norske selskaper bygges det opp en fortelling om bedriftseiere som knapt har til smør på brødet. Annonsen er en påminner om at politikken ikke tar pause mellom valgårene. Sterke og rike krefter vil fjerne offentlige inntekter. Det vil gjøre det vanskelig å opprettholde offentlige skoler, sykehus, biblioteker og alt annet som har gjort Norge til det velferdssamfunnet vi har i dag.

Leder